Friday, November 12, 2010

Si sombong di restoran fast food kegemaran


pukul 9.30 malam rasenye..........semua staff dah mula terbayang rumah masing-masing sambil menyumpah seranah dalam hati pade customer di meja depan yang entah bile nak balik so boleh la kami memule kan kerja closing. closing haruslah dibuat dengan cepat dan pantas agar manager tak naik angin dan ugut akan potong gaji bulan depan. hari tu i dapat tugas mengemop lantai. sebenarnye..i pun tak tahu menahu kenape la asyik dpat tugasan mengemop lantai...mugkin sebab i mop lantai dengan cemerlang sebelum ni...dan manger sangat impress jadi i dilantik menjadi pengemop lantai sejati..or mungkin juge si senior staff nak buli i agar mereka boleh buat kerja senang seperti clearing tables or mengelap cermin yang bercop jari.


sejurus kemudian....tibe-tibe dengan tidak semena-mena tiga orang mamat masuk dengan gah ke dalam restoran fast food tersebut. seperti biasa....kami mesti meng- greet dengan hati yang terbuka sambil senyum mesra da berkata "hye!! welcome!!" walaupn dalam hati dah mula bernanah sebab tak boleh mula closing lagi...and this means kene balik agak lewat hari ini. dalam hati i berdoa dengan khusyuk...jangan la duduk section c.....please jangan duduk section c.....sbb hari ni i jage section c. i da betul-betul penat melayan kerenah manusia sejak dari pagi tadi memandangkan manager mintak tolong i keje over time ganti kan mei fong yang sakit. i pun tanpe berfikir panjang...cakap ok dengan penuh ceria. tapi........sekarang baru i paham kenape orang cakap menyesal kemudian tidak berguna..nasi suda menjadi bubur. ..Penat tahap gile kentang! alhamdulillah...syukur ke hadrat Ilahi mereka duduk di section D. so..i tak payah la susah-susah pkir nak amek order, hantar makanan, refill air pepsi mentang-mentang percume tapi sekarang da tak percume da.. and untuk amek kan cheese powder yang sentiase menjadi kegilaan ramai customers.


berase amat relieved, dengan senang lenang nye i melangkah kan kaki sambil menolak pintu staff only untuk pergi ke office untuk menyiap kan air bancuhan sabun bagi process mengemop akan datang. sabun untuk mengemop sungguh comel packaging die. macam milo 3 in 1 tu...dan hanye perlu tambah air panas...dan siap! sedia untuk mengemop. oleh kerana lantai di restoran fast food tersebut berkaler hitam dan putih...i dengan penuh bijaksana hanya mengemop bahagian putih..sebab bahagian hitam tak nampak...hihihi...pndai tak taktik i? harap-harap ex-manager i tak bace. tapi before i masuk pintu staff only..i sempat juer mengerling ke arah mamat-mamat tersebut. sorang pakai spect...sorang suke tersengeh...sorang lagi senyap je. serius betul muke die. sombong betul....................................................................


TO BE CONTINUED...chewah!

13 comments:

flisset said...

mira!cepat la sambung! x sabar2 dh ni.hehe

MTM said...

hehe..yela2..esok la plak. =)

tqaAwesome said...

lahh?
ape cerite nye?
huhu cepat cepat sambungggg !!

biskut said...

dia diam serius tuh malu kot..mgkn dia tgh fikir somethng.tapi citernya tak abih lg..sambung lagi...aii,mcm drama berepisode lak...

mira the monster said...

eh eh bleh plak sambung2..heee

•✿•fitri ain•✿• said...

sambung cpt! hahaha ;p

Hanis Azla said...

ngelat.. mop tiles putih ajer yer..

SoutulMujahid said...

aik... bersambung plak. huhu

-xdeath said...

haha..

oo...ngelat.
kerja kat pizza ek..?
belanja2.. :) haha

Encik Tikus said...

hehe, dah tahu dah nak cerita pasal ape.. keh keh ;p

INTAN said...

alahaiiiii...episod2 pulak ye...kemain bc td..suspen btoi..hahaa
cpt2 smbung!!

MTM said...

tqaAwesome:hehe..da sambung da..cpt bace!

biskut :eyh..cam taw2 je...hihi

mira: da sambung da...jemput bace.

fitri ain: terime kasih la sudi bace cerite cintan MTM ni

hanis azla :haha! akibat nak balik awal..

soutulmujahid : haah ..terpakse..sbb byk sgt dalam otak ni..hihi

xdeath : xpe..korang je yg taw..hihi..belnje? da x keje da...tapi bley je blnje..dtg la uk!

encik tikus : shush! jgn cite!

intan : hehehe..saje tambah suspen

MTM said...

tiger x sombong.. sombong lagi mira cinta tiger ni taw..